Korzyści Dietetyczne Surowej Marihuany

Opublikowane przez Eliza Pejko w dniu

Korzyści dietetyczne spożywania surowej marihuany.

Marihuana wciąż znajduje nowe sposoby, aby nieustannie zaskakiwać nas swoimi niesamowitymi właściwościami. Nigdy nie zastanawiaj się, dlaczego starożytne kultury traktowały tę roślinę jako świętą roślinę pochodzącą od bogów. Od jej wspaniałych właściwości medycznych po zabawne chwile i doświadczenia, jakie czerpiemy z używania konopi indyjskich, po prostu nie mamy ich dość.

W tej chwili zioło znajduje się w centrum uwagi badaczy, którzy ścigają się, aby dokonać nowych odkryć na temat tych magicznych roślin. Najnowszą wiadomością jest to, że spożywając surowe konopie indyjskie, możemy również uzyskać niesamowite korzyści dietetyczne. Zgadza się, mówimy o surowej marihuanie.

1. Dlaczego surowa marihuana to superfood?

Surowe zioło jest bogate w olejki eteryczne, zdrowe kwasy i witaminy; jego liście zawierają żelazo, cynk, wapń, fosfor, potas, karotenoidy i selen. A wszystko to składa się na duże ilości kannabinoidów i kwasów kannabinoidowych zawartych również w tych roślinach, które zapewniają bogate właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Tradycyjne sposoby spożywania marihuany, takie jak palenie, wapowanie lub spożywanie produktów spożywczych, mają tę wspólną cechę, że używają marihuany w postaci suszonej, po procesie zwanym dekarboksylacją, który obejmuje czas utwardzania kwiatów i wysoką temperaturę.

Podczas tego procesu surowy kannabinoid THCA przekształca się w THC, kannabinoid słynący ze swoich efektów psychoaktywnych. Jednak wiele osób nie było świadomych, że spożywanie THCA, a także innych związków obecnych w surowej marihuanie, również wiąże się z wyjątkowymi korzyściami zdrowotnymi. Okazuje się, że surowe konopie indyjskie można z powodzeniem sklasyfikować jako superfood.

2. THCA i inne kwasy kannabinoidowe.

Kiedy spożywamy konopie indyjskie metodami obejmującymi proces dekarboksylacji, oznacza to, że w pewnym stopniu wpływamy na skład chemiczny. Chociaż niektóre z tych zmian mogą powodować korzystne reakcje chemiczne w naszych mózgach i ciałach, inne mogą w rzeczywistości być szkodliwe. Główne związki zawarte w konopiach indyjskich, takie jak słynne kwasy kannabinoidowe i terpeny, są bardzo lotne i wrażliwe na wysokie temperatury. Dlatego spożywanie surowego zioła zapewni utrzymanie tych cząsteczek w ich naturalnym stanie, co pozwoli nam zachować fitochemikalia, które znikają po procesie dekarboksylacji.

Poznaj dwa słynne surowe kannabinoidy: THCA i CBDA.

Nasz układ endokannabinoidowy, który reguluje organizm człowieka w celu utrzymania go w równowadze, jest stymulowany przez spożycie surowej marihuany, bez konieczności wdychania czegokolwiek przy tym, co, jak już wiemy, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Zatem podczas spożywania surowej marihuany nie ma znanych związków, takich jak THC i CBD, a zamiast tego spożywamy chemiczne prekursory tych związków, odpowiednio THCA i CBDA. Nauka odkryła, że te związki również niosą ze sobą korzyści. Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że w przeciwieństwie do THC, THCA nie ma żadnych skutków psychoaktywnych. Niektóre korzyści zdrowotne zapewniane przez ten związek obejmują:

• Pomoc przy rozstroju żołądka,
• Właściwości łagodzące ból,
• Wiązanie z receptorami CB1 i CB2 układu endokannabinoidowego,
• Stymulacja produkcji endokannabinoidów,
• Wspomaganie układu nerwowego.

Z drugiej strony CBDA, które także nie działa jako środek psychoaktywny, wykazało, że zwiększa również produkcję endokannabinoidów i poprawia nastrój bardziej niż CBD.

Terpeny to cząsteczki odpowiedzialne głównie za charakterystyczny zapach i smak roślin. Jednak nie jest to jedyna rzecz, za którą są odpowiedzialne: wpływają one również na haj po marihuanie poprzez zjawisko zwane efektem otoczenia. Dzięki efektowi otoczenia różne terpeny i kannabinoidy łączą się, zwiększając swoje działanie. Poza tym każdy terpen sam w sobie zapewnia własne korzyści, od właściwości łagodzących ból po działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i wiele innych.

Surowe konopie indyjskie są bogate we flawonoidy, różnorodne fitochemikalia, które można znaleźć również w szerokiej gamie produktów spożywczych, takich jak jarmuż, brokuły, jagody i niektóre herbaty. Flawonoidy odgrywają główną rolę w marihuanie, pigmentując tkankę roślinną w celu przyciągnięcia gatunków zapylających. Działają również jako osłony przed promieniowaniem UV i patogenami dla roślin. Niektóre typowe flawonoidy występujące w roślinach marihuany to:

• Antocyjany,
• Kannflawina A i B,
• Kempferol,
• Kwercetyna.

Te fitochemikalia zapewniają ogromne korzyści zdrowotne, takie jak przeciwutlenianie, wspomaganie serca i oczyszczanie tętnic.

3. Zalety stosowania surowej marihuany.

Jednym z powodów włączenia surowej marihuany do swojej diety są jej właściwości przeciwutleniające. Chcesz zachować młodość na zawsze? Włącz surowe konopie do swojej diety!
Wiele kannabinoidów zawartych w marihuanie to bogate związki przeciwutleniające, które mają właściwość utrzymywania młodości oraz ochrony i naprawy organizmu przed codziennym zużyciem, w tym przed chorobami wynikającymi z kontaktu z zanieczyszczeniami środowiskowymi.

Jeśli szukasz pomocy dla swoich jelit, składnikiem odżywczym, który musisz spożywać, jest błonnik. Błonnik jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak obecnie standardowe diety są dość ubogie w zawartość błonnika i prawie każdy ma jego niedobór. Przyjmowanie suplementów błonnika nie jest do końca skuteczne, jednak jedzenie surowej marihuany zawiera jego duże ilości.

Surowe konopie są nie tylko pełne błonnika, ale zawierają także większość witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm! W surowej marihuanie można znaleźć witaminę C, witaminę K, a także wapń, kwas foliowy, żelazo i inne składniki odżywcze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowie kości i dotlenienie krwi.

Zdrowy mózg to taki, który jest dobrze odżywiony kwasami tłuszczowymi, takimi jak omega-3 i omega-6, które można uzyskać również spożywając surową marihuanę. Jest to jeden z głównych powodów, dla których konopie indyjskie zyskują coraz większą popularność jako pożywienie.
Co więcej, w surowych konopiach można znaleźć również wysoki poziom kwasu linolowego, który wzmacnia paznokcie i zapobiega starzeniu się skóry. Kwas linolowy jest szczególnie dobry dla osób na diecie, którym po pewnym okresie ograniczeń prawdopodobnie zacznie brakować niezbędnych kwasów tłuszczowych. W takim przypadku zdecydowanie zalecamy dodanie do swojej diety surowej marihuany.

A gdybyśmy powiedzieli ci, że oprócz tych wszystkich wspaniałych właściwości, spożywanie surowej marihuany może nawet pomóc w utracie wagi? Zgadza się. Jesteśmy świadomi słynnego gastro, które pojawia się w wyniku palenia, wapowania lub spożywania artykułów spożywczych.
Niemniej jednak, spożywając surową marihuanę, spożywasz związek o nazwie THCV. Jak sama nazwa wskazuje, kannabinoid ten ma podobną budowę do THC, jednak zapewnia zupełnie inne działanie.

W przeciwieństwie do THC, THCV może faktycznie sprzyjać utracie wagi. Jedną z wielu korzyści zdrowotnych tego związku jest jego zdolność do zmniejszania apetytu, co jest idealne dla osób chcących schudnąć. THCV wykazało również zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi i zmniejszania insulinooporności, co podobnie jak nowo odkryte CBM może być obiecujące dla pacjentów z cukrzycą.

Nie, to nie wszystko. Pacjenci z zespołem stresu pourazowego mogą znaleźć ulgę w atakach lęku bez tłumienia emocji za pomocą THCV, co również zmniejsza ataki paniki. Jednocześnie wykazano, że ten kannabinoid wpływa na poprawę drgawek, kontrolę motoryczną i uszkodzenia mózgu związane z chorobą Alzheimera. Oprócz tego, THCV promuje również nowe komórki kostne, co czyni go obiecującą alternatywą w przypadku osteoporozy i innych chorób związanych z kośćmi.

4. Jak spożywać surową marihuanę?

Teraz, gdy już wiesz wszystko o zdrowotnych i dietetycznych korzyściach płynących ze spożywania surowej marihuany, możesz się zastanawiać, jak dokładnie włączyć to pożywienie do swojej diety. Nie wkładaj pąków do żadnego przepisu, który wymaga piekarnika, bo surowe zioło straci swoje właściwości. Podobnie jak w przypadku owoców i warzyw, spożywanie surowej marihuany oznacza spożywanie jej, gdy jest jeszcze świeża, świeżo pokrojona i niegotowana.

Jednym z dobrych sposobów spożywania surowej marihuany jest dodanie jej do koktajlu. Możesz mieszać kwiaty i liście konopi w swoich ulubionych koktajlach, aby dodać dawkę zdrowych kwasów kannabinoidowych i terpenów. Jeśli chcesz, możesz wycisnąć sok z surowej marihuany, aby dodać go w postaci płynnej do swoich koktajli.

Innym świetnym pomysłem jest dodanie liści do sałatki. Nasiona świetnie sprawdzają się również jako surowe źródła konopi. Te małe, jeszcze nienarodzone rośliny są bogate w składniki odżywcze i mają bardziej orzechowy smak. Po prostu dodaj je do dowolnego dania, jakie możesz sobie wyobrazić, aby uzyskać dodatkową chrupkość!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog wwwkoneser o roślinach marihuany thc i konopi cbd
Copyright © wwwkoneser.pl