Znaczenie Dekarboksylacji

Opublikowane przez Eliza Pejko w dniu

Dekarboksylacja jest jednym z tych terminów, o których możesz usłyszeć tylko podczas przygotowywania produktów spożywczych, ale ma znaczenie za każdym razem, gdy podgrzewasz marihuanę poprzez palenie lub waporyzację. Abyśmy mogli jak najlepiej wykorzystać naszą ulubioną roślinę, musi zajść pewien proces chemiczny.

Co to jest dekarboksylacja?

Dekarboksylacja to proces rozpadu związków chemicznych (kwasów karboksylowych) na nowe związki poprzez usunięcie jednego atomu węgla. W przypadku konopi indyjskich skupiamy się na dwóch głównych fitokannabinoidach, które wchodzą w interakcje z naszym organizmem; THC (tetrahydrokannabinol) i CBD (kannabidiol).

W stanie naturalnym związki te są znane jako THCA i CBDA, gdzie „A” to kwas karboksylowy. Atom ten rozkłada się na Co2 i wodę, gdy na konopie działa ciepło, co aktywuje właściwości THC i CBD.

Bez cząsteczki karboksylowej THC i CBD mogą skutecznie wiązać się z receptorami, które tworzą część sieci nerwowej znanej jako układ endokannabinoidowy.

Znaczenie dekarboksylacji konopi

Za każdym razem, gdy zapalasz jointa lub waporyzujesz, dekarboksylacja zachodzi jednym szybkim ruchem, gdy marihuana jest podgrzewana do określonej temperatury, a następnie spala się lub odparowuje. W temperaturze około 115°C atom węgla jest tracony, a kannabinoidy są aktywowane. Oznacza to, że większość konsumentów konopi dekarboksyluję marihuanę, nawet o tym nie wiedząc. Wielu użytkowników wie, że jedzenie surowej marihuany nie ma takiej samej mocy, a dekarboksylacja pozwala nam w pełni wykorzystać nasze pąki.

Kiedy dekarboksylujemy marihuanę powyżej pewnego punktu, THC również zaczyna się rozkładać i przekształca w CBN, mniej pożądany kannabinoid, który daje ciężki, uspokajający efekt, a nie euforyczny, stymulujący haj.

Jest to jeden z powodów, dla których produkty spożywcze z konopi indyjskich są w większości przygotowywane przy użyciu ciepła, ponieważ samo jedzenie surowej marihuany prawdopodobnie miałoby niewielki lub żaden efekt. Częstym błędem jest przeoczenie dekarboksylacji na początku, ale ma to znaczący wpływ na wyniki.

Kiedy nie dekarboksylować konopi

Jedynym przypadkiem, w którym nie chcesz, aby marihuana uległa dekarboksylacji przed spożyciem, jest sytuacja, w której nie używasz ciepła lub spożywasz ją w surowej postaci jako część diety, a zatem nie zamierzasz się odurzać. Istnieją inne potencjalne korzyści ze spożywania kannabinoidów, takich jak THCA i CBDA w ich surowej postaci; dziedzina, która wciąż jest badana.

CBDA również musi zostać zdekarboksylowane, aby organizm mógł je łatwiej rozłożyć. Organizm może metabolizować THCA i CBDA, ale musi pracować ciężej, aby to osiągnąć, a my możemy zmarnować wiele korzyści płynących z dekarboksylacji marihuany w pierwszej kolejności.

Surowa marihuana może posiadać wiele właściwości, które mogą być interesujące dla użytkowników leczniczych i wykazała ogromny potencjał jako suplement przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i przeciwgrzybiczy.

Proces dekarboksylacji

Dekarboksylacja marihuany jest łatwa do zrobienia. Trudną częścią jest utrzymanie dokładności, ponieważ temperatura w większości piekarników nie jest stabilna i może się zmieniać. Jeśli nie będziesz ostrożny, istnieje możliwość przegrzania marihuany i ostatecznie zniszczenia dużej części THC. W tym sensie waporyzatory są znacznie wydajniejsze niż metody konsumpcji polegające na paleniu.

Przygotowanie jedzenia wymaga nieco więcej wysiłku niż na przykład zapalenie jointa. Jak wspomnieliśmy wcześniej, kannabinoidy ulegają dekarboksylacji w temperaturze około 115°C. Oznacza to, że możemy przygotować naszą marihuanę przed usunięciem jej włosków, co daje silniejszy produkt. Następnie można go również spożywać bezpośrednio, bez użycia ciepła, a kannabinoidy będą już aktywowane.

Jak dekarboksylować konopie indyjskie?

Dekarboksylację marihuany do wykorzystania w produktach spożywczych można wykonać w następujący sposób:

• Rozgrzej piekarnik do 115°C-117°C lub 240°F z termoobiegiem. Użyj termometru do piekarnika, aby zmierzyć temperaturę.
• Lekko rozdrobnij pąki za pomocą młynka. Możesz również użyć liści cukru, jeśli są pokryte trichomami.
• Weź czystą blachę do pieczenia i przykryj ją 2 lub 3 warstwami folii aluminiowej.
• Rozłóż zmielone pąki konopi na tacy. Nie przepełniaj tacy i rozprowadź marihuanę tak, aby powstała jedna równa warstwa.
• Umieść tacę z konopiami na środkowej półce piekarnika i piecz przez 30-45 minut, aż stanie się chrupiąca i złocistobrązowa.
• Zbierz zdekarboksylowaną marihuanę do dalszego przygotowania w produktach spożywczych.

Posiadanie termometru do piekarnika nie jest całkowicie konieczne, jednak wiele piekarników nie jest całkowicie dokładnych, dlatego zaleca się, aby go mieć, aby uniknąć przypalenia zioła. Proces dekarboksylacji wymaga czasu i wiele zależy od tego, czy dekarbujesz kwiaty, czy haszysz. CBD może również wymagać niższych temperatur do dekarboksylacji. Jeśli się martwisz, używaj mniej ciepła przez nieco dłużej, jednak nie zaleca się przeprowadzać dekarboksylacji przez dłużej niż 60 minut, ponieważ wyższe poziomy CBN mogą zostać aktywowane, zmniejszając w ten sposób zawartość THC.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog wwwkoneser o roślinach marihuany thc i konopi cbd
Copyright © wwwkoneser.pl