Odpowiednie Dawkowanie Produktów Spożywczych z Marihuaną

Opublikowane przez Eliza Pejko w dniu

Znalezienie idealnej dawki marihuany może być trudne. Często proces ten wymaga prób i błędów. W przypadku produktów spożywczych może to być trudne, ponieważ błędne podanie może oznaczać cały dzień spędzony w łóżku w oczekiwaniu, aż wszystko się poprawi. Na szczęście sama marihuana nie jest niebezpieczna, a jeśli zażyjesz zbyt dużą dawkę, te doznania nie będą trwałe. Jednak nieprawidłowe dawkowanie produktów spożywczych może być złym doświadczeniem, którego chcesz uniknąć.

Zrób to dobrze, a może okazać się, że produkty spożywcze to świetny sposób na zapewnienie długotrwałej ulgi w objawach takich jak chroniczny ból, bezsenność i stany lękowe. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak dozować produkty spożywcze, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

1. Jak znaleźć odpowiednią dawkę?

Układ endokannabinoidowy (ECS) jest złożony i każdy metabolizuje kannabinoidy, takie jak THC i CBD, w inny sposób. Oznacza to, że dawka, która dla jednej osoby może być tolerowana, dla drugiej może być nie do zniesienia. Z czasem ludzie mogą zbudować tolerancję na THC, co oznacza, że ​​odpowiednia dawka dla doświadczonego użytkownika będzie zupełnie inna niż dla początkującego.

Aby zapobiec negatywnym doświadczeniom, zalecamy zacząć od dawki od 2 miligramów do 3 miligramów (mg) THC, odczekać godzinę lub dwie, aby zobaczyć, jak się czujesz, a następnie w razie potrzeby zażyć kolejne 2 mg do 3 mg THC, aż do wystąpienia spadku objawów. Kluczem jest tutaj znalezienie „słodkiego punktu” pomiędzy utrzymaniem sprawności i brakiem objawów a nadmiernym zatruciem.

2. Każdy jest inny i dotyczy to także układu endokannabinoidowego (ECS).

Oznacza to, że różni ludzie przetwarzają i metabolizują kannabinoidy w różnym tempie. Wiek, płeć, wzrost i waga mogą odgrywać dużą rolę w tym przypadku. Ogólnie rzecz biorąc, większość ludzi zaczyna odczuwać psychoaktywne działanie THC przy dawce około 5 mg do 10 mg.

Organizm szybko rozkłada również kannabinoidy roślinne (fitokannabinoidy), co oznacza, że ​​śmiertelne przedawkowanie samych konopi indyjskich jest tylko prawdopodobieństwem. Mając to na uwadze, jeśli zażyjesz za dużo THC, wiele osób zacznie czuć się niekomfortowo. Lęk, paranoja, nudności i uczucie uspokojenia to częste skutki uboczne spożycia zbyt dużej ilości marihuany.

Tak więc, chociaż nie ma „dawki maksymalnej” per se, maksymalna dawka będzie taka, przy której zaczniesz czuć, że produkt raczej przeszkadza niż pomaga. Oznacza to, że nadmierna konsumpcja jest rzeczywiście możliwa! Osobom, które dopiero zaczynają przygodę z konopiami indyjskimi, zawsze zalecamy rozpoczynanie od małych dawek THC i być może utrzymywanie się na poziomie maksymalnie 10 mg – 20 mg (lub nawet mniej, jeśli pomaga to w leczeniu objawów) dziennie.

3. Jak obliczyć dawkę produktów spożywczych z marihuaną?

Jak więc dokładnie zmierzyć liczbę kannabinoidów w produkcie? Jeśli robisz własne produkty spożywcze (popularne są ciasteczka) przy użyciu surowej marihuany lub ekstraktu, musisz wiedzieć, ile każdego kannabinoidu znajduje się w twoim kwiatku lub koncentracie. Jeśli jest testowany laboratoryjnie, często podaje się go w miligramach, ale w przypadku ekstraktów często podaje się go jako procent.

Na przykład gram (1000 mg) koncentratu o całkowitej zawartości koncentratu THC wynoszącej 60% zawiera 600 mg THC. Możesz zalać ten koncentrat olejem kuchennym, aby równomiernie rozprowadzić kannabinoidy. Aby obliczyć liczbę kannabinoidów w każdej porcji, użyj poniższego wzoru:

Masa koncentratu x THC% x 1000 ÷ Liczba porcji

Przykład: 0,5 grama koncentratu o mocy THC 60% powinno dostarczyć około 300 mg THC: (0,5 x 0,60) x 1000 = 300.

W przypadku nalewek i ekstraktów możesz zastosować następującą formułę:

Dawka docelowa (mg) ÷ Stężenie (mg/ml) = Objętość dawki (ml)

Przykład: docelowa dawka 600 mg THC z olejem THC o stężeniu 60 mg/ml, obliczenie wynosi 600 ÷ 60 = 10,0 ml. W przypadku ekstraktu, docelowa dawka 100 mg THC i 600 mg/g ekstraktu THC, obliczenie wynosi 100/600 = 0,17 g. Aby obliczyć ekstrakty, będziesz musiał podać procenty w miligramach na gram.

Niezależnie od tego, czy jesz własne produkty spożywcze, czy te z apteki, nadal niezwykle ważne jest, aby spożywać produkty z konopi indyjskich powoli i w małych ilościach, zwłaszcza że stężenie kannabinoidów może się różnić w całym produkcie jadalnym.

4. Rola tłuszczu w produktach spożywczych z marihuaną.

Często uważa się, że aby wzmocnić swoje produkty spożywcze, wystarczy dodać więcej marihuany. Jednak nie o to chodzi. Kannabinoidy mogą wiązać się jedynie z ograniczoną ilością cząsteczek tłuszczu (lipidów), więc stosunek konopi indyjskich i oleju wynoszący 1:1 to najwięcej, czego potrzebujesz, aby uzyskać maksymalną moc oleju, np. 50 gramów na 50 ml. Należy pamiętać, że wielu uznałoby to za zbyt dużo marihuany i zaczęło od 5 lub 10 gramów na tak małą ilość oleju!

Różne rodzaje olejów również wiążą i przenoszą kannabinoidy na różne sposoby. Do olejów konopnych zwykle stosuje się MCT (średni trójgliceryd), olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Mają wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, mogą się całkiem dobrze przechowywać, a wielu uważa, że ​​smak i konsystencja są bardziej atrakcyjne niż inne oleje.

Masło lub ghee (masło klarowane) to także świetne tłuszcze do dodawania konopi indyjskich i być może najlepiej smakują w produktach spożywczych, ale są mniej wszechstronne w porównaniu do olejów takich jak kokosowy czy oliwkowy, które można stosować miejscowo na skórę lub włosy, a także jeść. Oleje są dobre dłużej i nie wymagają chłodzenia.

5. Jak dokładne są etykiety produktów spożywczych z marihuaną?

Na szczęście większość firm produkujących produkty spożywcze z konopi indyjskich podaje całkowitą ilość THC i CBD w produkcie i często zaznacza ilość THC w każdym kawałku, aby ją samodzielnie podzielić. Trudno jednak powiedzieć, czy pomiary te są zawsze dokładne.

Jedno z badań przeprowadzonych przez The Johns Hopkins School of Medicine wykazało, że spośród 75 produktów 17% było prawidłowo oznakowanych, 23% było niedostatecznie oznakowanych, a 60% miało zbyt dużą zawartość THC. Badanie to pochodziło z 2015 roku i obejmowało produkty z Kalifornii i Waszyngtonu, więc może nie odzwierciedlać dzisiejszej rzeczywistości we wszystkich krajach, ale warto o tym pamiętać.

Przygotowując produkty spożywcze w domu, łatwiej jest zmierzyć ilość marihuany, którą chcesz użyć. Jednakże stworzenie produktu, który będzie równomiernie dozowany w każdym kęsie, jest niezwykle trudne. Otrzymasz partie zawierające dużo kannabinoidów oraz partie, które zawierają ich niewiele. Nawet najlepsi producenci artykułów spożywczych mogą mieć z tym trudności, więc nie martw się, że będziesz mieć podobne problemy.

6. Wskazówki dotyczące dawkowania marihuany.

• Rób to powoli i zaczynaj od niskiej dawki

Jedzenie konopi indyjskich jest o wiele silniejsze niż wapowanie lub nalewki, ponieważ przenikają one przez wątrobę (gdzie przekształcają się w silniejszą wersję THC), a następnie trafiają do krwioobiegu. Produkty spożywcze mogą być niespójne, więc spożywanie ich powoli jest jeszcze ważniejsze w porównaniu z innymi metodami spożycia.

• Dodaj CBD do THC, aby zmniejszyć niepożądane efekty

CBD może przeciwdziałać niektórym niekorzystnym skutkom THC. Stosowanie CBD i THC w stosunku 1:1 może zmniejszyć skutki uboczne THC. Stosowanie wyższych proporcji CBD (np. proporcji CBD: THC wynoszących 2:1 lub wyższych) może mieć mniej skutków psychoaktywnych. Ostrzegamy jednak, że spożycie dużych ilości THC, nawet w produktach o wysokiej zawartości CBD, może w dalszym ciągu powodować uczucie „haju” lub „odurzenia”.

• Czytaj etykiety

Jeśli kupujesz produkt spożywczy w aptece, upewnij się, że jest on odpowiednio oznakowany (tj. podaje zawartość kannabinoidów) i przetestowany pod kątem bezpieczeństwa przez zewnętrzne laboratorium.

• Używaj odpowiednich składników

Jeśli robisz własne produkty spożywcze, możesz używać kwiatów marihuany, ale możesz także używać ekstraktów/koncentratów lub nalewek.

• Wybierz odpowiedni olej

Olej kokosowy lub MCT zwykle wiąże się i przenosi kannabinoidy łatwiej, ale u niektórych może powodować problemy żołądkowe. Oliwa z oliwek jest wszechstronna i ma przyjemny smak, ale może nie być tak silna jak olej kokosowy (ale nadal wystarczająco silna dla większości!).

• Postaw na różnorodność

Wykorzystaj szeroką gamę kannabinoidów i terpenów, aby zapobiec negatywnym doświadczeniom.

Podsumowanie

Właściwe dawkowanie produktów spożywczych nie musi być mylące ani powodem do niepokoju, a prawidłowe wykonanie może być korzystnym, długotrwałym sposobem leczenia wielu problemów zdrowotnych.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog wwwkoneser o roślinach marihuany thc i konopi cbd
Copyright © wwwkoneser.pl